Wat in Nederland een hert is, is in Afrika de antilope. Een antilope is geen dier op zich, maar een diersoort. In Nederland wordt ook wel gesproken van een hertenfamilie, waartoe verschillende soorten herten behoren. In Afrika zijn er echter veel meer soorten antilopes dan er in Europa hertensoorten zijn. Er zijn meer dan 90 verschillende soorten antilopes, die verschillen in grootte, kleur, bouw en gedrag. Naast in Afrika, komen er ook in Azië enkele antilopesoorten voor. De dieren die tot de antilopes behoren, stammen niet allemaal af van dezelfde voorvader. Sommige antilopes zijn meer verwant met runderen en andere met bokken.
Een opvallende antilope is de gnoe. Dit dier is bekend om de jaarlijkse migratie in Tanzania en Kenia, waarbij duizenden dieren tegelijkertijd op zoek gaan naar voedsel en water.
Een soort antilope is de impala. Deze leven in kuddes die bestaan uit één mannetje met vele vrouwjes en in kuddes die bestaan uit vrijgezelle mannetjes. Soms zijn er ook loslopende mannetjes. Die zijn door een ander mannetje verdreven uit hun kudde met vrouwen. Na een tijdje sluit zo'n mannetje zich dan aan bij een kudde met vrijgezelle mannetjes.
De elandantilope is de op één na grootste antilope. Er is ook nog de reuzenelandantilope. De elandantilope is iets kleiner dan een paard en leeft voornamelijk in de savanne of in een stuk van de savanne met wat bomen.
Enkele andere antilopes zijn de bosbok, koedoe, oryx en sabelantilope.
Antilopes hebben vaak grote ogen en oren, waardoor ze goed kunnen zien en horen. Sommige soorten hebben ook krachtige poten en lange hoorns, die worden gebruikt voor het verdedigen van territorium en tegen roofdieren. Het voedsel van de antilopes bestaat voornamelijk uit bladeren, gras, groene scheuten en knoppen. Ze worden zelf gegeten door leeuwen, luipaarden, cheetahs, hyena's en wilde honden.
Hoewel antilopes in het wild worden bedreigd door jacht en habitatverlies, worden sommige soorten ook in dierentuinen en wildparken gehouden. In deze omgevingen kunnen ze zich verder voortplanten en hun soort in stand houden.
Copyright © 2014-2023 Zeg BV Privacy Policy