De bever is een fascinerend dier met unieke eigenschappen die zijn aangepast aan het leven in het water. Met zijn platte geschubde staart en zwemvliezen kan hij moeiteloos door het water bewegen en zich onderdompelen zonder te hoeven ademen. Het afsluiten van zijn neus en oren zorgt ervoor dat hij geen water binnenkrijgt tijdens het duiken.
De tanden van een bever zijn zeer sterk en blijven altijd doorgroeien. Dit komt goed van pas bij het knagen van bomen, waarvan de takken en stammen nodig zijn om hun burchten te bouwen. Deze burchten zijn ware kunstwerken, die bestaan uit verschillende kamers boven water en een ingang onder water. Dit zorgt voor een veilige plek waar de bever zijn jongen kan grootbrengen en zichzelf kan beschermen tegen roofdieren. Een belangrijke vijand van de bever is de wolf die nu ook steeds vaker in Nederland weer voorkomt.
Bevers leven in familiegroepen en blijven vaak enkele jaren bij hun ouders voordat ze zelf op zoek gaan naar hun eigen leefgebied. Ze zijn voornamelijk planteneters en passen hun dieet aan aan het seizoen. In de zomer eten ze meer groene plantendelen en in de winter schakelen ze over op twijgen en schors.
Helaas zijn bevers in het verleden zwaar bejaagd, mede vanwege de bijzondere geur die ze uitscheiden. Deze geur, bevergeil genoemd, werd vroeger veel gebruikt in parfums. Hierdoor werden ze in Nederland zelfs uitgeroeid. Gelukkig zijn bevers inmiddels teruggekeerd in Nederland, nadat ze in 1988 opnieuw werden geïntroduceerd in de Biesbosch. Hoewel het goed gaat met de beverpopulatie in Nederland, blijft hij nog steeds kwetsbaar. Al staat hij gelukkig niet meer op de rode lijst. Het herstel van deze bijzondere soort is dan ook van groot belang voor de biodiversiteit in Nederland.
Photo Credit: Lara Mercer Photography and Elstad Ranch via Compfight cc
Copyright © 2014-2025 Zeg BV Privacy Policy