Bijen, de harde werkers van het insectenrijk, zijn niet alleen bekend om hun heerlijke honing, maar ook om hun fascinerende sociale structuur en hun belangrijke rol in de natuur. Het lichaam van een bij is verdeeld in drie delen: de kop, de borst en het achterlijf. Met zes poten, twee paar vleugels en grote, samengestelde ogen hebben bijen alles in huis om de wereld om hen heen te verkennen en bloemen te bestuiven.
Bijen leven in kolonies en hebben een opvallende hiërarchie. De koningin, het enige vruchtbare vrouwtje in de kolonie, legt elke dag tot wel 2000 eitjes en wordt verzorgd en beschermd door de werksters. De koningin kan 3 tot 5 jaar oud worden. De werksters zijn vrouwtjes die taken uitvoeren afhankelijk van hun leeftijd: van het schoonmaken van de cellen tot het bewaken van de korf. De mannetjes, ook wel darren genoemd, hebben slechts één taak: de koningin bevruchten. Na de paring sterven de darren vaak of worden uit de korf verdreven door de werksters.
Bijen zijn onmisbaar in het bestuiven van bloemen en het bevorderen van biodiversiteit. Door een afname van geschikte leefgebieden en bloemen en de blootstelling aan pesticiden en ziektes, staan bijenpopulaties onder druk. Dit heeft ernstige gevolgen voor het ecosysteem en de landbouw, waarbij bestuiving door bijen van cruciaal belang is. Gelukkig zijn er veel mensen die zich inzetten voor de bescherming van bijen door middel van bijvriendelijke tuinen, het verminderen van bestrijdingsmiddelen en het plaatsen van bijenhotels.
Het voedsel voor de bijen bestaat uit nectar en stuifmeel van planten. De honing die de bijen maken dient als voedsel tijdens de winter. De imker die de bijen houdt, geeft in de winter suikerwater omdat hij zelf honing heeft verzameld.
Honing is al duizenden jaren in gebruik als voedsel en medicijn. Van het oude Egypte tot moderne tijd, mensen hebben honing gebruikt voor zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en de unieke, zoete smaak. En bijen blijven ons nog steeds verbazen met hun fascinerende levenswijze en de belangrijke rol die ze spelen in het behoud van onze natuur.
Copyright © 2014-2024 Zeg BV Privacy Policy