Eenden zijn watervogels die kleiner zijn dan de ganzen en zwanen die eraan verwant zijn. Eenden zijn aangepast aan het leven in het water: ze hebben zwemvliezen en hun veren stoten water af. Een mannetjeseend heeft een woerd en een vrouwtjeseend heet ook eend. Een jonge eend heet een piel. De jongen van de eend zijn nestvlieders: snel nadat een eendenjong uit het ei is gekomen, verlaat het het nest. Eenden staan o.a. bekend om het geluid dat ze maken, het bekende kwaken.
Eenden eten zowel planten, grassen en waterplanten als dieren. Bij deren moet je denken aan kleine dieren zoals vissen en insecten. Ze zijn dus omnivoren.
Bij veel eendensoorten hebben de mannetjes opvallend gekleurde veren. De vrouwtjes hebben daarentegen vaak meer bruine schutkleuren. Eenden gaan in de rui na het broedseizoen. Als ze hun verenkleed verwisselen, dan kunnen ze ongeveer een maand niet vliegen.
Sommige eendensoorten, met name die in de koudere gebieden, trekken weg als het kouder wordt. Andere soorten blijven het hele jaar in hetzelfde gebied.
Eendenvlees is in veel landen populair. Zodoende wordt er op de eend gejaagd. Daarnaast worden de veren van sommige eendensoorten gebruikt in donzen dekbedden. De grootste vijanden van de eend zijn de mens en de rat.
In Nederland komen in parken ook veel eenden voor. Het voeren van de eendjes met overgebleven oud brood is populair.
Copyright © 2014-2019 Zeg BV Privacy Policy