De giraf is een zeer herkenbaar dier door zijn enorm lange nek en zijn opvallende vacht met bruine vlekken. De giraf komt van oorsprong uit Afrika en leeft daar nu met name nog in wildparken. In Europa en de rest van de wereld komt de giraf alleen voor in dierentuinen en safariparken.
Een volwassen giraf kan wel 5 meter hoog worden en is daarmee ook gelijk het hoogste nog levende dier ter wereld. Behalve een lange nek heeft de giraf ook erg lange benen. Een groot voordeel van lang zijn is dat de giraf bij voedsel en blaadjes kan komen dat hoog in bomen hangt, waar andere grazers niet bij kunnen. Er zijn ook nadelen aan lang zijn: een giraf kan bijvoorbeeld niet zomaar water drinken. Om met zijn hoofd bij het water te komen, moet de giraf eerst zijn voorpoten spreiden. Omdat de giraf zo lang is, heeft hij ook weinig last van roofdieren. Met zijn lange poten kan hij flink trappen en hard lopen. Alleen pasgeboren giraffen en drinkende giraffen zijn erg kwetsbaar.
De mannetjes giraffen gebruiken hun lange nek ook in het nekworstelen. Bij het nekworstelen wordt de hiërarchie en dominantie van de mannetjes vastgesteld. Soms komen de klappen zo hard aan dat een giraf wel eens een nekwervel breekt. Giraffen leven meestal in kleine kuddes en het dominante mannetje zal zijn territorium af bakenen en met de vruchtbare vrouwtjes in zijn territorium paren. Na een draagtijd van 15 maanden wordt de "kleine" giraf geboren. De jonge dieren worden meestal vlak voor het regenseizoen geboren, want dan is het meeste voedsel beschikbaar en de overlevingskans het grootst. Bij geboorte is de giraf al twee meter lang en 50 kg zwaar. Uiteindelijk wordt een giraf wel 800 kg zwaar en 5 meter hoog. De vrouwtjes zijn over het algemeen wat kleiner en lichter.
De giraf is een herbivoor (=planteneter), eet graag blaadjes en is gek op vlinderbloemen zoals de acacia. De giraf heeft een lange tong om de blaadjes van de bomen te trekken. Zijn tong is zo hard dat hij geen last heeft van de doornen aan de boom. De giraf is net als de koe een herkauwer. Het enige verschil is dat de koe gaat liggen om te herkauwen, terwijl de giraf blijft staan. Voor de giraf is het niet veilig om rustig te gaan liggen op de savanne in verband met roofdieren. Een giraf gaat wel iedere dag even liggen om te slapen voor 1 of 2 uur. Meestal doen ze dat op het heetst van de dag als de roofdieren ook liggen te slapen.
De giraf is niet direct een bedreigde diersoort, hoewel er wel ondersoorten zijn, die behoorlijk zeldzaam zijn. De wildparken proberen de dieren te beschermen en ook weer uit te zetten. Toch wordt er nog steeds op de giraffen gejaagd.
Copyright © 2014-2023 Zeg BV Privacy Policy