De goudvis (Carassius auratus auratus) is een vissoort die afkomstig is uit China en al duizenden jaren wordt gehouden als huisdier. Het is een van de meest populaire aquariumvissen ter wereld vanwege zijn prachtige kleuren en kalme temperament.

Goudvissen hebben een afgeronde lichaamsvorm en kunnen afhankelijk van de soort wel 40 centimeter groot worden. Ze hebben een glanzende, goudgele kleur die varieert van lichtgeel tot diep oranje. Er zijn ook andere kleurvariaties, zoals wit, zwart, blauw en rood, die zijn ontstaan door jarenlang fokken.

Goudvissen zijn alleseters en eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. In de vrije natuur eten ze voornamelijk insecten, algen en kleine schaaldieren. Als huisdier kunnen ze worden gevoed met speciaal goudvisvoer, evenals met verse groenten, fruit en zelfs vlees.

Goudvissen zijn over het algemeen vrij eenvoudig te verzorgen en zijn populair bij beginners in de aquariumhobby. Ze hebben wel ruimte nodig om te zwemmen en een goede waterkwaliteit is essentieel voor hun gezondheid en welzijn.

Wist u dat?

Wist u dat goudvissen oorspronkelijk uit China komen en al meer dan duizend jaar als huisdier worden gehouden?

Opmerkingen