De merel is een zangvogel die veel voorkomt in Europa, Azië en Afrika. Het is een middelgrote vogel met een opvallend zwart verenkleed voor de mannetjes en bruin voor de vrouwtjes.

De mannetjes hebben een opvallend geel-oranje snavel en gele oogringen.

Merels zijn meestal te vinden in parken, tuinen, bossen en struikgewas, en voeden zich voornamelijk met insecten, wormen en bessen. Ze zijn vaak te zien in gazons, waar ze hun snavels in de grond steken om naar wormen te zoeken.

De merel staat bekend om zijn mooie zang, vooral het mannetje. De zang bestaat uit korte, heldere fluittonen die vaak herhaald worden. Het is een van de meest herkenbare vogelzangen in Europa en wordt vaak gehoord in de lente en zomer wanneer de mannetjes een partner proberen te lokken.

Merels zijn territoriaal en kunnen agressief zijn tegenover andere merels en vogelsoorten die in hun territorium komen. Het is een trekvogel en sommige merels migreren naar warmere gebieden in de winter, terwijl andere in hun broedgebieden blijven.

Vanwege hun mooie zang en opvallende verschijning, zijn merels populair om te observeren en te fotograferen voor vogelaars en natuurliefhebbers.

Wist u dat?

Wist u dat merels vaak in paren leven en een monogaam paar vormen voor het broedseizoen? Beide ouders helpen bij het bouwen van het nest en het voeden van de jongen.

Opmerkingen