De mier is een insect dat vrijwel in de hele wereld voorkomt. Ze behoren tot de wespachtigen en stammen af van wespensoorten die in de grond graven en hun vleugels hebben verloren. Er zijn tot op heden zo'n 12.000 mierensoorten beschreven. In Nederland leven minstens 50 verschillende soorten, waaronder de zwarte wegmier, de faraomier, en verschillende soorten rode bosmieren.
Mieren leven in een kolonie die uit enkele tot miljoenen mieren bestaat, afhankelijk van de soort. Een kolonie heeft minstens één koningin, bij sommige soorten kunnen er meerdere koninginnen in een kolonie zijn. Naast de koningin, hebben de overige mieren ook allemaal een specifieke functie in de kolonie. Zo zijn er soldaten die grotere kaken hebben. Ondanks hun naam, is de rol van deze mieren niet specifiek de verdediging van het nest: ze gebruiken hun kaken om te graven. Ook zijn er verkenners die voedsel zoeken. Dit zijn vaak oudere mieren die niet lang meer te leven hebben, zodat het minder erg is als ze door een ander dier worden opgegeten. Daarnaast zijn er o.a. de verzorgers van de larven. Al bovengenoemde mieren zijn vrouwtjes die genetisch gelijk zijn aan de koningin.
Bij veel mierensoorten zien de mieren die een verschillende taak hebben, er anders uit. Het type voedsel dat een larve krijgt, zorgt hiervoor. Deze zogenaamde morfologische specialisatie komt bij soorten in Nederland nauwelijks voor.
De mannetjes zijn alleen nodig voor de voortplanting, ze sterven snel na het vervullen van hun taak. In augustus zie je soms vliegende mieren. Dit zijn de koninginnen en mannetjes die paren in de zogenoemde bruidsvlucht, waarna de koninginnen op zoek gaan naar een plek voor een nieuwe kolonie.
Sommige mieren houden bladluizen. Ze verzorgen de luizen en beschermen ze tegen hun vijand, het lieveheersbeestje. Ze doen dit omdat ze de honingdauw die de luizen afscheiden, als voedsel gebruiken.
Mieren vervullen een nuttige functie in de natuur, zo helpen ze bij de bestrijding van schadelijke insecten, verspreiden ze soms zaden en biedt hun kolonie soms onderdak aan andere diersoorten.
Mieren komen echter soms ook voor op plekken waar we ze als mens liever niet zien, zoals in huis en in de tuin. Een mierenlokdoos is vaak effectief om de mieren te bestrijden omdat de mieren het gif meenemen naar hun nest en zo de hele kolonie hiermee in contact komt. Het gif dat in deze lokdozen zit, is echter niet alleen schadelijk voor de mieren, ook bijen en hommels hebben er last van en via het grondwater komt het in planten terecht waar andere dieren, zoals vogels weer van eten.
Een natuurvriendelijke manier om mieren te bestrijden is het planten van afrikaantjes bij het nest of het gebruik van sterk geurende stoffen zoals koffie of knoflook bij het nest. De mieren zullen dan niet dood gaan, maar een andere plek opzoeken.
Copyright © 2014-2023 Zeg BV Privacy Policy