De motvlinder is een insect dat behoort tot de familie van de vlinders. Er zijn zeer veel soorten motvlinders bekend en ze worden over de hele wereld gevonden, behalve op de polen.

De motvlinder heeft een smalle, langwerpige lichaamsvorm en grote vleugels die bedekt zijn met kleine schubben. De kleur van de vleugels varieert sterk, afhankelijk van de soort, maar de meeste hebben patronen van verschillende tinten bruin, grijs en wit. Sommige soorten hebben ook opvallende patronen van strepen, stippen of vlekken.

De larven van de motvlinder, bekend als rupsen, hebben een cilindrisch lichaam en zes poten aan de voorzijde van het lichaam. De rupsen voeden zich met planten of dierlijk materiaal, afhankelijk van de soort, en ondergaan verschillende vervellingen voordat ze zich verpoppen tot een volwassen motvlinder.

Sommige soorten motvlinders worden beschouwd als plagen omdat ze schade kunnen veroorzaken aan gewassen en textiel. Aan de andere kant hebben sommige soorten een belangrijke rol in bestuiving en de voedselketen.

Motvlinders zijn een populair onderwerp voor insectenverzamelaars en worden ook gewaardeerd voor hun esthetische waarde vanwege hun unieke en vaak kleurrijke patronen op de vleugels.

Wist u dat?

Wist u dat veel motvlinders nachtvlinders zijn en daarom vaak worden aangetrokken door lichtbronnen? Dit maakt hen vatbaar voor predatie door roofdieren en kan ook leiden tot onbedoelde verstoring van hun leefgebieden.

Spellen

Valse motten
Valse motten
Een zenuwslopend kaartspel.
Koop bij bol.com voor € 12,99

Opmerkingen

Super deals

Valse motten
Valse motten
Een zenuwslopend kaartspel.
Koop bij bol.com voor € 12,99