De krokodil is een groot en gevaarlijk reptiel. Het is ook echt een prehistorisch dier dat al meer dan 50 miljoen jaar bestaat. Het leefgebied van de krokodil is wijdverbreid over de aarde, als het maar in de buurt van water is. Krokodillen komen voor in Afrika, Azië, Australië en Noord-Amerika. Ze leven in rivieren, meren of moerassen. Er is ook een krokodillensoort die in zoutwater voorkomt, de zeekrokodil.
De krokodil is een echt roofdier en is met zijn gestroomlijnde bouw uitstekend toegerust om snel in het water voort te bewegen. De huid van de krokodil heeft een schubachtige structuur, die zacht en flexibel is aan de onderkant en zijkant van het dier. Bovenop het dier is de huid zeer hard ter bescherming.
Het opvallendste kenmerk van de krokodil is zijn grote bek met vele scherpe tanden: een krokodil heeft wel 80 tanden. Mensen hebben een melkgebit en wisselen in hun leven één keer tanden. Een krokodil beschadigt vaak tanden bij de jacht en kan gedurende zijn leven wel 50 keer van tanden wisselen. Een krokodil kan heel oud worden, tot wel 75 jaar. Er is zelfs een krokodil in gevangenschap geweest die meer dan 100 jaar oud is geworden. Krokodillen zijn echte carnivoren en voeden zich voornamelijk met vis, vogels, andere reptielen en diverse zoogdieren. Krokodillen kunnen tot wel 1.000 kg zwaar worden en zijn erg sterk in hun kaken, waarmee ze iedere prooi kunnen vastpakken en onderwater trekken. Daarbij kunnen ze zelfs grote dieren als buffels en gnoes verschalken. Als ze honger hebben zijn ze niet bang om zelfs leeuwen of olifanten aan te vallen. Een krokodil verscheurt zijn prooi door zich rond te draaien en de prooi in stukken te scheuren. Hele stukken worden in een keer doorgeslikt. Een krokodil kan zijn metabolisme heel laag zetten en op die manier kan hij het maanden volhouden zonder eten. De krokodil heeft hele gevoelige zintuigen. Zowel zijn ogen als oren en neusgaten nemen iedere beweging waar terwijl ze onder water net onder de oppervlakte onzichtbaar liggen te wachten.
Krokodillen zijn niet echt kuddedieren, maar van alle reptielen misschien wel de meest sociale. Ze komen vaak bijeen in grotere groepen, waarbij een bepaalde hiërarchie heerst. Het grootste mannetje heeft vaak het beste plekje bij de voederplaats. De krokodillen planten zich voort in het water. Uiteindelijk graaft de vrouwtjeskrokodil een gat voor de eieren. De vrouwtjeskrokodil beschermt het nest en de jongen erg goed. Een nest bestaat uit veel eieren en kan variëren van 10 tot wel 100 eieren.
Copyright © 2014-2024 Zeg BV Privacy Policy